Over Arjanne Boekhout

‚Äč

Ik ben opgegroeid met de producten van het land, van de moestuin. Altijd alles vers. Dit heeft mijn manier van eten en mijn smaak gevormd.

De herinnering aan de zomers vroeger bij ons thuis, zijn nog heel levendig voor me. De eindeloze teilen met doperwten, bonen en kapucijners. Emmers vol met bessen, aardbeien en frambozen. De geur van drogende appeltjes in het huis. Al die mooie potten jam, vruchten op de brandenwijn en de zuurkool in het vat.

Vlierbloesem voor de siroop

Als kind werd ik er af en toe dol van. Altijd maar dat werk, er leek geen einde aan te komen. Tegelijkertijd gaf het een enorm gevoel van verbondenheid. Verbondenheid met de aarde, de moestuin, ons eten, met elkaar en de buurt. Ik zie mezelf nog zitten aan de keukentafel, samen met mijn moeder de snijbonen snipperen.

Samen genieten, meedoen, verbondenheid met elkaar, je voedsel en aandacht voor smaakvol en goed eten zijn hierdoor waarden die sterk in mij verankerd zijn. Hoe blij ben ik dat ik dit heb meegekregen. Daardoor ben ik gefascineerd door de ambachtelijke kant van het koken, bereiden van voedsel.

 

Uien hangen te drogen aan het hek van Sophia's Tuin in Dorst bij Breda

Voor mij is lekker koken het respecteren van het product en de smaak ervan. Maar ook weten waar mijn eten vandaan komt. Wie is de boer, op welk stuk grond groeide deze rode biet en hoe heeft dit de smaak gevormd. Dit gevoel van verbondenheid wil ik graag doorgeven met mijn manier van koken en lesgeven in kooktechnieken.

 

Geraspte citroenschil is een hele belangrijke smaamaker in Arjanne's kookkunst

Arjanne Boekhout

volgde de opleiding Biologisch-Dynamische Tuinbouw aan de Warmonderhof, woonde en werkte op verschillende biologische boerderijen in Europa en volgde de opleiding aan de Groene Kookacademie.

Arjanne Boekhout bij het bloemkolenveld in de historische groentetuin in Rheden
tomaat op de schaal. Foto: Arjannekookt

Arjanne Kookt

Utrechtseweg 246

6812AN Arnhem

kvk: 55120245