De herinnering aan de zomers vroeger bij ons thuis, zijn nog heel levendig voor me. De eindeloze teilen met doperwten, bonen en kapucijners. Emmers vol met bessen, aardbeien en frambozen. De geur van drogende appeltjes in het huis. Al die mooie potten jam, vruchten op de brandenwijn en de zuurkool in het vat.
Als kind werd ik er af en toe dol van. Altijd maar dat werk, er leek geen einde aan te komen. Tegelijkertijd gaf het een enorm gevoel van verbondenheid. Verbondenheid met de aarde, de moestuin, ons eten, met elkaar en de buurt. Ik zie mezelf nog zitten aan de keukentafel, samen met mijn moeder de snijbonen snipperen.
Samen genieten, meedoen, verbondenheid met elkaar, je voedsel en aandacht voor smaakvol en goed eten zijn hierdoor waarden die sterk in mij verankerd zijn. Hoe blij ben ik dat ik dit heb meegekregen. Daardoor ben ik gefascineerd door de ambachtelijke kant van het koken, bereiden van voedsel.
Voor mij is lekker koken het respecteren van het product en de smaak ervan. Maar ook weten waar mijn eten vandaan komt. Wie is de boer, op welk stuk grond groeide deze rode biet en hoe heeft dit de smaak gevormd. Dit gevoel van verbondenheid wil ik graag doorgeven met mijn manier van koken en lesgeven in kooktechnieken.
Arjanne Boekhout
volgde de opleiding Biologisch-Dynamische Tuinbouw aan de Warmonderhof, woonde en werkte op verschillende biologische boerderijen in Europa en volgde de opleiding aan de Groene Kookacademie.
Arjanne Kookt | Utrechtseweg 246 | 6812 AN Arnhem | kvk: 55120245
fotografie: Arjanne Boekhout | Ruud Willems | Michiel van Druten
Arjanne Kookt
Utrechtseweg 246
6812AN Arnhem
kvk: 55120245